Staatssecretaris gaat koeien opkopen

Zaterdag 22 oktober - In de strijd tegen het mestoverschot in de melksector wil staatssecretaris Martijn van Dam (Landbouw) koeien opkopen. Daarmee wil hij bereiken dat Nederland weer aan afspraken met de Europese Unie voldoet.

Bron: www.telegraaf.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

VN: Syrië gebruikte gifgas bij aanval op dorp in Idlib

Zaterdag 22 oktober - De Syrische overheid heeft zich schuldig gemaakt aan een derde gifgasaanval. Dat zou blijken uit een vertrouwelijk onderzoeksrapport van de Verenigde Naties en de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW). Syrische strijdkrachten zouden de plaats Qmenas in de provincie Idlib met gifgas hebben bestookt op 16 maart 2015. Het rapport, vrijdag ingezien door persbureau Reuters, is bedoeld

Bron: www.volkskrant.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Plicht ziekenhuizen op losse schroeven

Zaterdag 22 oktober - Ziekenhuizen doen de deur dicht voor patiënten, omdat ze ook buiten het budget vergoed willen worden voor werk. Maar het is ook deel van het onderhandelingsspel met zorgverzekeraars.

Bron: www.telegraaf.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Rusland wil toezicht op verkiezingen in de Verenigde Staten

Zaterdag 22 oktober - Een meerderheid van de Republikeinse kiezers zegt dat Hillary Clinton alleen tot president gekozen kan worden door illegale stemmen of verkiezingsfraude. Intussen biedt Rusland in verschillende Amerikaanse staten aan om waarnemers te sturen naar de presidentsverkiezingen van 8 november.

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Jurylid Nobelprijs: stilte van Bob Dylan is arrogant

Zaterdag 22 oktober - Een prominent lid van het comité voor de Nobelprijs van de Literatuur heeft winnaar Bob Dylan bestempeld als arrogant. Per Wastberg deed zijn uitspraak vrijdag op de Zweedse televisie, een week nadat Bob Dylan zijn prijs won. Een week zonder reactie van de zanger.

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Marslander mogelijk ontploft na duikvlucht naar planeet

Vrijdag 21 oktober - Marslander Schiaparelli is waarschijnlijk gevonden. Vanavond publiceerde ruimtevaartorganisatie ESA beelden die de Amerikaanse Mars Reconnaissance Orbiter heeft gemaakt. Op de weinig gedetailleerde zwartwitopnamen is een zwarte stip te zien en een kleinere wittevlek met nog enkele verstoringen. De zwarte stip is waarschijnlijk de gecrashte marslander Schiaparelli en de kleinere witte vlek de parac

Bron: www.volkskrant.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

China woedend over Amerikaans oorlogsschip in Zuid-Chinese Zee

Vrijdag 21 oktober - China heeft bij de Verenigde Staten geprotesteerd tegen de patrouilles van een Amerikaans oorlogsschip in de Zuid-Chinese Zee. Volgens het Chinese ministerie van Defensie is de aanwezigheid van de USS Decatur in de buurt van de Paracel-eilanden illegaal en een provocatie.
Twee Chinese oorlogsschepen, de Gangzhou en de Luoyang, hebben het Amerikaanse schip gedwongen te vertrekken uit, wat het land noemt, Chinese territoriale wateren. Ook heeft China gedreigd de luchtmacht in te zetten.  
Het Witte Huis heeft bevestigd dat een Amerikaans oorlogsschip zich in de buurt bevindt van de Paracel-eilanden in de Zuid-Chinese Zee. De archipel van eilandjes, zandbanken, koraalriffen en het water eromheen worden geclaimd door China, maar ook Taiwan en Vietnam zeggen dat de eilandengroep tot hun grondgebied behoort.
Stabiliteit
Doel van de patrouille rond de Paracel-eilanden is volgens de Amerikanen het zeker stellen dat schepen daar volgens internationaal recht kunnen blijven varen. De VS bestrijden dat de eilanden Chinees grondgebied zijn en de zee er omheen Chinees territoriaal water.
Volgens China gaat de Amerikaanse patrouille ten koste van de stabiliteit in de Zuid-Chinese Zee en is het wederzijds vertrouwen aangetast. In een verklaring zegt het Chinese ministerie van Defensie: "Wij dringen er bij de VS op aan de nationale soevereiniteit van China en zijn veiligheid te respecteren." Het ministerie dreigt zich militair te verdedigen bij een volgend incident.
Spratley-eilanden
Vorig jaar oktober zag China zich genoodzaakt tot dreigende taal nadat de Amerikanen een oorlogsschip naar de Spratley-eilanden in de Zuid-Chinese Zee hadden gestuurd. Ook deze eilanden worden geclaimd door China, maar ook in dit geval wordt het eigendom betwist door zijn buurlanden.

Bron: nos.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Cabinepersoneel KLM gaat harder actie voeren

Vrijdag 21 oktober - Cabinepersoneel van KLM gaat vanaf maandag korte werkonderbrekingen houden voorafgaand aan vluchten. Volgens vakbond FNV zullen actievoerende medewerkers tussen 5.00 uur 's ochtends tot 23.00 uur 's avonds bij vrijwel elke vlucht vanaf Schiphol tien minuten het werk neerleggen. Ze eisen dat KLM niet gaat snijden in de bemanning aan boord.

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Pensioenfonds ambtenaren stapt in oliestaat

Vrijdag 21 oktober - Het pensioenfonds van ambtenaren, ABP, heeft staatsleningen van Saudi-Arabië aangekocht. De investering is pikant. Eerder zei het pensioenfonds dat het duurzaam en meer verantwoord wil beleggen. 
Saudi-Arabië haalde deze week voor het eerst in de geschiedenis dollars op bij investeerders door staatsleningen te verkopen, in totaal voor 17,5 miljard dollar (16 miljard euro). Het land kampt met een begrotingstekort door veel lagere olieinkomsten vanwege de lage olieprijs. 
De oliestaat is omstreden, onder meer vanwege schending van de mensenrechten. De belangrijkste inkomstenbron voor het land is de olie-industrie.
Gecompliceerd
ABP heeft een vermogen van 381 miljard euro. Pensioenuitvoerder APG beheert dat vermogen en belegt een deel. 
APG zag ervan af om te investeren in Saudi-Arabië, maar toch is er pensioengeld van de ambtenaren in Saudi-Arabië terechtgekomen. APG maakt namelijk ook gebruik van externe partijen die het geld beleggen. Een aantal van die partijen hebben wel besloten om in de staatsleningen te stappen. Het is niet bekend om hoeveel geld het gaat.
"Het is een gecompliceerde situatie", zegt een woordvoerder van APG. Hij zegt dat de externe managers de vrijheid hebben om andere investeringskeuzes te maken. Toch wil APG binnenkort een gesprek met de partijen over de investering. 
"We willen van ze weten of ze het aspect duurzaam en verantwoord beleggen hebben meegenomen in hun overweging om in Saudi-Arabië te investeren."
Andere fondsen
Ook het pensioenfonds voor medewerkers in de metaal is in Saudi-Arabië gestapt. "We hebben een uitsluitingsbeleid. Saudi-Arabië staat niet op de lijst met landen die we uitsluiten", zegt een woordvoerder.
Het pensioenfonds voor medewerkers in de zorg, Zorg en Welzijn, is niet ingestapt.

Bron: nos.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Bandenbranche biedt test aan om veiligheid kunstgras te bepalen

Vrijdag 21 oktober - Sportclubs die zich zorgen maken over hun kunstgrasvelden kunnen tests laten uitvoeren om te zien wat voor rubberkorrels er zijn gebruikt. De autobandenbranche vergoedt de gemaakte kosten. Het onderzoek, uitgevoerd door een onafhankelijk laboratorium, moet uitwijzen wat er precies in de korrels zit. Met het onderzoek wil de Nederlandse bandenbranche, verenigd in de VACO en Vereniging Band en Milie

Bron: www.volkskrant.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Walen volharden in 'non' tegen CETA

Vrijdag 21 oktober - De Waalse minister-president Paul Magnette zal ook vandaag zijn toestemming weigeren aan CETA, het vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en Canada. Dat maakte hij donderdagavond laat bekend. Zonder Waalse steun kan België het CETA-akkoord, waarvoor unanimiteit van de 28 EU-lidstaten vereist is, niet ondertekenen. Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker had Wallonië tot vandaag, de tw

Bron: www.volkskrant.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Syrië waarschuwt dat het Turkse vliegtuigen zal neerhalen

Donderdag 20 oktober - Het Syrische leger heeft laten weten dat het elk Turks gevechtsvliegtuig in het Syrische luchtruim zal neerhalen. Het is een reactie op een Turkse aanval op Koerdische doelen in het noorden van Syrië.  
Turkse vliegtuigen die het luchtruim schenden zullen met alle mogelijke middelen worden neergehaald, staat in de verklaring van het Syrische leger. 
Volgens het Turkse leger is het gebied dat werd aangevallen onlangs ingenomen door strijders van de Koerdische YPG-militie. Die maakt deel uit van de coalitie die de VS in Syrië heeft gevormd om terreurgroep IS te bestrijden. Turkije ziet de YPG als een verlengstuk van de PKK, die geregeld aanslagen pleegt in Turkije.
Het Syrische leger spreekt in de verklaring van een daad van openlijke agressie.

Bron: nos.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

EU dreigt Rusland met nieuwe sancties om Syrië

Donderdag 20 oktober - De Europese Unie overweegt extra sancties tegen Rusland als de huidige 'wreedheden' in Syrië doorgaan. Dat blijkt uit conceptconclusies van de EU-top in Brussel, waar de Europese regeringsleiders de kwestie vanavond bespreken.

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Marssonde Schiaparelli waarschijnlijk neergestort

Donderdag 20 oktober - De Europese sonde Schiaparelli is gisteren vermoedelijk te pletter geslagen op Mars. Uit een eerste analyse van de data die ruimtevaartorganisatie ESA heeft ontvangen, blijkt dat het in de laatste 50 seconden van de landing is misgegaan. Wat er precies is gebeurd, is volgens ESA nog niet duidelijk. Het hitteschild dat de lander moet beschermen tijdens het binnendringen van de zeer ijle atmosfeer,

Bron: www.volkskrant.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Verbod op stierenvechten in Catalonië opgeheven

Donderdag 20 oktober -
Volgens het Hof in Madrid handelde Catalonië buiten de eigen bevoegdheid door de traditie in 2012 te verbieden.


Bron: www.nrc.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Mieke Telkamp, zangeres Waarheen, waarvoor, overleden

Donderdag 20 oktober - Zangeres Mieke Telkamp is woensdagnacht op 82-jarige leeftijd overleden in haar woonplaats Zeist. Dit heeft haar management donderdag bekendgemaakt. De zangeres was vooral bekend van haar hit Waarheen, waarvoor. De familie heeft aan Anneke Grönloh Producties gevraagd om het nieuws van het overlijden bekend te maken. Met zangeres Anneke Grönloh was Mieke Telkamp goed bevriend. De familie zal geen n

Bron: www.volkskrant.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Premier Irak: opmars naar Mosul sneller dan verwacht

Donderdag 20 oktober - De strijd om Mosul loopt volgens de Iraakse premier Abadi voorspoediger dan gepland. "De opmars van onze troepen naar de stad gaat sneller dan verwacht", zei hij aan het begin van een conferentie in Parijs over de toekomst van de stad.
Afgelopen maandag begon het Iraakse leger aan de bevrijding van de stad, die al sinds 2014 in handen is van Islamitische Staat. De miljoenenstad is omsingeld door het leger, gesteund door Koerdische peshmerga-strijders, internationale luchtsteun en Amerikaanse adviseurs.
De Franse president Hollande, die de bijeenkomst in Parijs voorzit, zei dat er bewijs is dat IS-strijders Mosul ontvluchten om naar Raqqa te gaan, de Syrische stad die IS ziet als de hoofdstad van zijn gebied. Hij wil er alles aan doen om te voorkomen dat de strijders zich daar kunnen hergroeperen. 
"De oorlog in Mosul is een oorlog in Irak, onder leiding van de Irakezen, voor de Irakezen en om het grondgebied van Irak te verdedigen", zegt premier Abadi. "Hier staat ons Iraakse leger en het is meer dan ooit een eenheid om terrorisme te verslaan."
Op de conferentie in Parijs wordt ondertussen bekeken hoe het verder moet met de stad Mosul, na de bevrijding. Maar ook de bescherming van burgers en het verstrekken van hulp staat op de agenda. De VN waarschuwde eerder deze week al dat mogelijk 700.000 mensen humanitaire hulp nodig zullen hebben.
Terreurorganisatie IS heeft nog een paar kleinere dorpen en steden in het noorden en westen van Irak in handen.
Islamitische Staat viel Mosul in juni 2014 binnen. Voor die tijd woonden er twee miljoen mensen in de stad. Hoeveel er nu nog wonen is niet duidelijk; schattingen lopen uiteen van een miljoen tot twee miljoen. Sinds 2014 zijn veel mensen gevlucht, maar er zijn ook weer veel mensen naar Mosul gekomen, onder wie jihadisten.
Het Britse ministerie van Defensie heeft vandaag beelden naar buiten gebracht van een luchtaanval in het zuidoosten van Mosul, afgelopen maandag. Op de video is te zien dat een vrachtwagen met explosieven van Islamitische Staat wordt gebombardeerd.

Bron: nos.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

40 duizend kilo illegaal vuurwerk bestemd voor Nederland onderschept

Donderdag 20 oktober - De Duitse autoriteiten hebben dinsdag op verzoek van Nederland in de omgeving van de grensplaats Kleef ongeveer 40 duizend kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen na doorzoeking van drie bunkers. De Cobra's, Shells (mortierbommen), Flowerbeds en Chinese rollen waren vermoedelijk bedoeld voor de Nederlandse markt. Dat heeft het functioneel parket in Nederland donderdag gemeld. Tegelijkertijd doorz

Bron: www.volkskrant.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

CNN: kiezers zien Clinton als winnaar debat

Donderdag 20 oktober - Kijkers van het derde presidentiële debat in de Verenigde Staten hebben Hillary Clinton als winnaar aangewezen. Dat meldt CNN op basis van een snelle peiling onder kijkers. Ook na de vorige twee debatten kwam Clinton in vergelijkbare peilingen als winnaar uit de bus.

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Vertrouwen consument op hoogste punt in jaren

Donderdag 20 oktober - De stemming onder Nederlandse consumenten is in oktober opnieuw verbeterd. Dat constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag. De consumentenvertrouwen kwam uit op het hoogste punt in ruim negen jaar.

Bron: www.telegraaf.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Nieuwe namen toegevoegd aan nationale terreurlijst

Donderdag 20 oktober - Het kabinet heeft 15 mensen toegevoegd aan de nationale terrorismelijst, van wie wordt vermoed dat ze betrokken zijn bij terroristische activiteiten, vooral in Syrië en Irak. 
In totaal staan nu 76 Nederlandse terreurverdachten en drie organisaties op de lijst: de stichting Al Aqsa, Tamil Kunst en Culturele Organisatie Nederland en Tamil Coordinating Committee 25/05/1954. 
De personen en organisaties op de lijst kunnen niet meer bij hun bankrekeningen en ook hun creditcards zijn niet meer te gebruiken. "Door financiële middelen te bevriezen, leveren we een belangrijke bijdrage aan de strijd tegen terrorisme. Daar moeten we gezamenlijk mee doorgaan, bijvoorbeeld binnen de anti-ISIS coalitie", zegt minister Koenders van Buitenlandse Zaken.
Vorige maand werden ook al 9 Nederlanders toegevoegd.
Het ministerie maakt later vandaag bekend wie er zijn toegevoegd aan de lijst.

Bron: nos.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Speciale Irakese strijdkrachten voegen zich bij slag om Mosul

Donderdag 20 oktober - Speciale contraterrorisme strijdkrachten van het Iraakse leger hebben zich donderdagochtend vroeg bij het offensief op Mosul gevoegd. Ze naderen een stad in de buurt die in handen is van terreurorganisatie Islamitische Staat, meldt persbureau AP. Volgens een generaal van het leger worden de speciale strijdkrachten geholpen door zware artillerie en door luchtaanvallen van de door de Verenigde State

Bron: www.volkskrant.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Oekraïne en Rusland beloven terugtrekking in Oost-Oekraïne

Donderdag 20 oktober - Bij de Oekraïne-gesprekken in Berlijn is in de nacht van woensdag op donderdag de eerste opzet voor een vredesakkoord gemaakt. Dat is de uitkomst van een vijf-uur durende vergadering woensdagavond tussen de staatshoofden van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne.

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Minder hypotheekgaranties door hogere prijzen

Woensdag 19 oktober - In de eerste negen maanden van dit jaar zijn er minder hypotheken met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) verstrekt ten opzichte van een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW).

Bron: www.telegraaf.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Nederland geeft 300 miljoen minder aan Europese Commissie

Woensdag 19 oktober - Nederland hoeft dit jaar 300 miljoen euro minder aan Brussel over te maken dan de eerder begrote 7,6 miljard. Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vandaag bekend.

Bron: www.ad.nl
NieuwsWeek Icon zegt:
Werd tijd.
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Gejuich bij ESA: contact met satelliet Marslander na radiostilte

Woensdag 19 oktober - Ruimtevaartorganisatie ESA bevestigt dat de satelliet waar de Marslander mee in contact staat "precies heeft gefunctioneerd zoals verwacht". Volgens ESA is een satelliet in een baan rond Mars gebracht. Rond 20.30 uur kan worden vastgesteld of Marslander Schiaparelli ook succesvol is geland op de planeet.
ESA verloor anderhalf uur het contact met de satelliet, die gegevens van de landing heeft vastgelegd. De satelliet verdween na de landing van de Marslander aan de andere kant van de planeet, buiten het zicht van de aarde. 
Later vanavond zal de satelliet de opgenomen gegevens doorsturen naar de aarde. Pas dan kan definitief worden vastgesteld of de Marslanding succesvol is verlopen. 

Bron: nos.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Assange wordt nu ook internet afgenomen

Woensdag 19 oktober - De wereld van Julian Assange wordt steeds kleiner. De oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks zit sinds 2012 ondergedoken in een klein kamertje in de ambassade van Ecuador in Londen, maar nu hebben zijn gastheren ook zijn internetverbinding afgesloten. De aanleiding voor het droogleggen van de WikiLeaks-baas zijn de gehackte e-mails van de Democratische partij waarmee Assange presidentskandi

Bron: www.volkskrant.nl
NieuwsWeek Icon zegt:
Karaktermoord.
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Schrijver 'Guantánamo Diary' na 14 jaar vrijgelaten

Woensdag 19 oktober - De schrijver van de autobiografische bestseller 'Guantánamo Diary' is na veertien jaar vrijgelaten uit het Amerikaanse detentiecentrum Guantánamo Bay op Cuba. Mohamedou Ould Slahi (45) is herenigd met zijn familie in Mauritanië, bevestigt zijn advocaat Nancy Hollander tegenover burgerrechtenbeweging ACLU. De Verenigde Staten zien Slahi al sinds juli niet langer als bedreiging, maar pas op 17 oktob

Bron: www.volkskrant.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Optie op rood staan leidt voortaan tot BKR-registratie

Woensdag 19 oktober - De regels voor kredietregistratie worden aangescherpt. Consumenten die langer dan een maand een schuldbedrag van 250 euro hebben openstaan, worden geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). De optie om boven dit bedrag rood te staan wordt voortaan ook geregistreerd, zelfs als hier geen gebruik van wordt gemaakt. De maatregel gaat in per 1 december. Dit heeft het registratiebureau beken

Bron: www.volkskrant.nl
NieuwsWeek Icon zegt:
Als iedereen schulden heeft, heeft niemand meer schulden.
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Rutte wil geen militaire samenwerking met Oekraïne

Dinsdag 18 oktober - Mark Rutte wil geen militaire samenwerking met Oekraïne, schrijft het Financieele Dagblad. Volgens EU-diplomaten gaat de premier hier donderdag in Brussel voor pleiten. Volgens de krant hoopt Rutte hiermee recht te doen aan de uitslag van het Oekraïne-referendum en toch het associatieverdrag met Oekraïne te redden.

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

'Senior woont te lang thuis'

Dinsdag 18 oktober - Ook als het niet meer gaat, blijven steeds meer ouderen tóch thuis wonen. Ze vinden de eigen bijdrage voor het verpleeghuis te hoog en proberen het te redden met extra thuiszorg. ,,En dan belanden ze ineens op de spoedeisende hulp."

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

FBI vreest voor tsunami van terroristen in Europa

Dinsdag 18 oktober - Er dreigt een stortvloed aan terroristen richting Europa te komen bij het einde van Islamitische Staat als land, schrijft de Telegraaf. Dit scenario zou actueel worden nu een internationale coalitie de aanval op Mosul heeft ingezet.

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

School worstelt met WWZ

Dinsdag 18 oktober - Basisscholen hebben door de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) steeds meer moeite met het vinden van invalkrachten. En daardoor komt de kwaliteit van het onderwijs in het geding, stelt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS).

Bron: www.telegraaf.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

25 doden bij bloedbad in Braziliaanse gevangenis

Maandag 17 oktober - Bij een gevangenisopstand in Brazilië zijn volgens plaatselijke media zeker 25 mensen omgekomen. Gevechten tussen rivaliserende bendes liepen uit op een bloedbad.
Gewapend met messen en stokken wist een groep gevangenen de afdeling te bereiken waar leden van een andere bende opgesloten zaten. Bij de gevechten werden zeven gevangenen onthoofd en zes levend verbrand. 
De opstand brak uit tijdens het bezoekuur en ongeveer honderd aanwezigen werden gegijzeld. Zij konden later worden bevrijd. De rust is inmiddels weergekeerd.
De gevangenis in Boa Vista is gebouwd voor 740 gedetineerden. Er zouden echter 1400 mensen zijn opgesloten.

Bron: nos.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Europese sonde begint goed aan afdaling naar Mars

Maandag 17 oktober - Een Europese ruimtesonde is succesvol begonnen aan een afdaling naar Mars. De lander Schiaperelli maakte zich gistermiddag zonder problemen los van de Marsorbiter TGO en heeft zich inmiddels in de juiste baan gemanoeuvreerd. De reis naar het oppervlak zal drie dagen gaan duren. 
De ExoMars-missie vertrok afgelopen maart aan boord van een Russische raket. ESA wil ermee zoeken naar sporen van leven op de rode planeet. Daarvoor gaat de Trace Gas Orbiter metingen verrichten in de atmosfeer, terwijl Schiaperelli op de grond onderzoek doet.
De ronde Schiaperelli-sonde van 577 kilo zal woensdag met 21 .000 kilometer per uur het Marsoppervlak naderen. Voor een veilige landing moet de sonde binnen zes minuten met branders en parachutes worden afgeremd. 
Het is nog maar de tweede keer dat ESA een sonde op Mars probeert te landen, na de mislukte Beagle 2-missie uit 2003. ESA wil in 2020 een wagentje op Mars landen dat uitgebreider onderzoek kan doen dan de Schiaperelli.

Bron: nos.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Militaire operatie Mosul officieel van start

Maandag 17 oktober - De militaire operatie om de Iraakse stad Mosul te heroveren op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) is begonnen. De bevrijding is cruciaal in de strijd tegen IS, maar zal ook leiden tot nog eens honderdduizenden vluchtelingen.

Bron: www.ad.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

'Japan spreekt voorstel Koerilen-eilanden tegen'

Maandag 17 oktober - De Japanse regering ontkent dat het land het gezag over twee eilanden van de Koerilen met Rusland wil delen. Dat meldde de krant Nikkei, maar een woordvoerder van het Japanse ministerie van Buitenlandse Zaken sprak het bericht tegen persbureau Reuters tegen. Beide landen liggen al decennialang overhoop met elkaar over de eilanden vlak boven Japan in de Stille Oceaan. 
Volgens de krant hoopt de Japanse premier Abe de Russische president Poetin bij hun volgende ontmoeting in december te overtuigen van het voorstel. Een derde eiland en een eilandengroep van de Koerilen zouden dan weer onder Japans gezag moeten vallen, zoals beide landen al in 1956 afspraken. 
De drie eilanden en de eilandengroep net boven Japan werden aan het eind van de Tweede Wereldoorlog door de Sovjet-Unie veroverd. Sindsdien heeft Moskou het er voor het zeggen.
Ambassadeur
De ruzie over de eilanden liep de afgelopen jaren meerdere keren op. Zo haalde Japan in 2010 zijn ambassadeur terug uit Rusland na een bezoek van de Russische president Medvedev. Rusland bouwde vorig jaar nog een militaire basis op de Koerilen.  
Door het geruzie over de eilanden hebben Japan en Rusland nooit een officieel vredesverdrag getekend. Daardoor is er formeel ook nooit een einde gekomen aan de oorlog tussen de twee landen. Abe zei vorige maand in het Japanse parlement dat hij een eind maakt aan het conflict over de eilanden.  

Bron: nos.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Tweetal zwaar mishandeld in Amsterdam ‘om geaardheid’

Zondag 16 oktober -
De slachtoffers zijn 52 en 55 jaar oud. Eén van hen werd meerdere keren in het gezicht getrapt.


Bron: www.nrc.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Kabinet beëindigt zelfstandigheid ProRail

Zondag 16 oktober -
Het kabinet wil onder meer dat het onderhoud van het spoor verbetert en dat de financiële situatie van ProRail inzichtelijker wordt.

Bron: www.nrc.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

In de Westelijke Sahara worden mensen wél op hun AOW gekort

Vrijdag 14 oktober -
Minister Asscher laat te hoge uitkeringen in door Israël bezet gebied doorbetalen, en die in door Marokko bezet gebied verlagen of schrappen.

Bron: www.nrc.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

De Russische connectie van WikiLeaks

Vrijdag 14 oktober -
De lekken van klokkenluidersplatform WikiLeaks beïnvloeden de Amerikaanse verkiezingen. Er zijn aanwijzingen voor de theorie dat WikiLeaks-voorman Julian Assange voor Rusland werkt.

Bron: www.nrc.nl
Reacties: 0 reacties | Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook
<<Mar 2024
ZoMaDiWoDoVrZaWeek
129
345678910
1011121314151611
1718192021222312
2425262728293013
31 13
Zet het belangrijkste, laatste nieuws nu op uw site!
Klik hier voor de code.

Onze partners:

Wie Dit Koopt Is Gek - Over de (on)zin van reclame en marketing...Wie Dit Koopt Is Gek - Over de (on)zin van reclame en marketing...
Lapis Lazula | MineraalEnEdelsteen.nlLapis Lazula | MineraalEnEdelsteen.nl
Korta.nl | Korting in je mailboxKorta.nl | Korting in je mailbox

Laatste Commentaar:


Asscher wordt Europees adviseur voor opvang Oekraïense vluchtelingen
Naar de pijpen dansen.
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Twintigmaal oprechte excuses van De Jonge, hij blijft aan als minister
Moet je in het bedrijfsleven eens proberen.
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Kandinsky vertrekt uit het Stedelijk Museum
Foetski.
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Dictators en criminelen konden miljarden stallen bij Zwitserse bank Credit Suisse
Past hier een jij-bak?
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Spaanse dierenwet reikt van baasje tot circus, maar ontziet de toreador
Harderwijk, let op!
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Amerikaanse inflatie op het hoogste niveau in veertig jaar
Komt die craaaash!
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Rechter VS verklaart verkoop olievelden ongeldig vanwege impact op klimaat
Sense.
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Paus Benedictus XVI greep als kardinaal niet in bij zeker vier kindermisbruikzaken
Geen voice.
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Dertig burgemeesters luiden noodklok over coronabeleid: Logica is zoek'
Logica is nooit geweest.
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Na druk van beleggers stelt ook ExxonMobil zich klimaatdoel voor 2050: netto nul uitstoot
Weer een belofte om te breken.
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Rutte wil geen beloftes doen over gaswinning Groningen
Wel, niet, maakt niet uit. Rutte komt ze toch nooit na.
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook

Noorse terrorist Breivik brengt eerst nazigroet, vraagt vervolgens om vervroegde vrijlating
Knettergek.
» artikel
Deel dit op Twitter Deel dit met Facebook